Flipperspel och andra förströelseautomater (automatspel som inte ger vinst eller som endast ger vinst i form av frispel) regleras i den s.k. automatspelslagen, som är en fristående lag utanför lotterilagen.
Lagen om anordnande av visst automatspel ("automatspelslagen") är i första hand en social skyddslagstiftning, i syfte förhindra olämpliga ungdomsmiljöer.
Lotterilagen reglerar främst spel om pengar.
Spelutredningen tar sikte på frågor om spel som regleras inom (eller som föreslås bli reglerade inom) lotterilag, d.v.s. på andra slags spel än flipperspel/förströelsespel.
Spelutredningen har lett till SOU 2008:124 (SOU = Statens offentliga utredningar).
Det finns tyvärr inga förslag i denna SOU om förändringar som kan göra det lättare att ställa ut flipperspel.
Jan Nyrén (hög jurist vid polisen och tidigare chefsjurist vid Lotteriinspektionen samt sympatisk som person även om vi inte alltid haft samma uppfattning i sak) utredde.
Spelutredaren Jan (som hade biträde av Peter Alling, en trevlig och kompetent jurist vid Lotteriinspektionen) förklarade redan på ett tidigt stadium att avsaknad av direktiv om förändring av automatspelslagen gjorde det i princip "omöjligt" för Spelutredningen att föreslå förändringar av bestämmelser för flipperspel.
Nu har som sagt var Spelutredningen resulterat i en SOU (som är remissbehandlad). Nästa steg blir en lagrådsremiss och därefter en proposition: OM regeringen väljer att gå vidare med Spelutredningens förslag.
Sammanfattningsvis blir/är det därför tyvärr väldigt svårt att få se en förändring av den lag som reglerar förströelsespel (d.v.s. flipperspel och liknande automatspel) inom idag pågående arbete med ny lagstiftning om spel och lotterier.
Det enda "hoppet" torde vara OM Spelutredningens presenterade SOU inte resulterar i ny lag, utan det istället tillsätts ytterligare en utredning: som får direktiv att se över också automatspelslagen.
Det finns en del som tror att det kommer att ske ytterligare spelutredning (d.v.s. att nu presenterad SOU inte ensam resulterar i ny lotterilag), men det är än så länge endast spekulationer. Statens inställning i spelfrågor förändras tyvärr lika sällan som man lyckas få frispel på ett av Danne Hagmans härliga EM-flipprar (nästan aldrig).
...och vad då göra för att "lätta upp" för flipperspel
Tyvärr... idag ser det ganska mörkt ut. Intresset hos staten för att lätta upp för flipperspel är inte påfallande stort: och inte ens namninsamling m.m. tycks förändra detta.
Men som DAH är inne på, det kunde dock ha varit värre.
Ett tag fanns det t.o.m. förslag om innehavsförbud (!) för flipperspel... mot bl.a. det förslaget demonstrerade branschförbundet framgångsrikt, på Sergels Torg. Vi slog sönder några flipperspel med yxor och skallrade: "med innehavsförbud återstår det inget annat..." framför allmänhet och massmedia.
Politiker tog till sig av våra protester och "lindrade" en då pågående skärpning av automatspelslagen. Idag behövs det därför inte innehavstillstånd "a´la enarmade banditer" för flippespel i din bostad. Det kunde som sagt var ha varit värre för flipperspel, om än nuvarande lag tyvärr utrotat många publika flipperspel.
*********************
Med tanke på att automatspelslagen är en social skyddslagstiftning för att förhindra olämplig ungdomsmiljö anser jag att flipperspel som endast finns tillgängliga för oss som är 18 år eller äldre inte bör omfattas av tillståndskrav.
För utställning (speloperating) av flipperspel i en lokal där endast myndiga personer får spela borde det räcka med en enkel underrättelse till Lotteriinspektionen (LI); om att ett flipperspel som endast är tillgängligt för MYNDIGA spelare finns uppställt.
Därefter kan LI vid behov kontrollera att det är ett flipperspel och inget annat som är uppställt. En sådan icke föranmäld och helt okomplicerad spelkontroll (som inte tar många minuter att genomföra) kan därtill debiteras med ett rimligt belopp för LI:s arbete = alla nöjda och glada (?) med enkel och kostnadseffektiv hantering.
Varför ska vuxna människors önskemål om att få spela flipperspel inskränkas med hänvisning till en lag som är avsedd att förhindra olämplig ungdomsmiljö?
När staten kan motivera uppställning av Jack Vegas nära skolor med orden att endast personer över 18 år får spela så borde flipperspel avsedda för personer över 18 år också få ställas ut, utan onödigt krångel och idag alldeles för höga avgifter.
Resurser som frigörs hos Lotteriinspektionen om i vart fall "flipperspel i vuxenmiljö" släpps fria kan läggas på att utöka kontroller av att minderåriga inte tillåts spela på statliga Jack Vegas: vilket idag är ett problem som staten ägnar för lite kraft åt.
För, återigen:
Syftet med automatspelslagen är INTE att minska en förekomst av flipperspel... utan ENDAST att motverka olämplig ungdomsmiljö. På platser där bara myndiga tillåts spela flipper faller därmed eventuellt påstått behov av flipper-förmynderi.
Jag tror mig dessutom ha insikt om att LI inte alls är motståndare till justare regler för flipperspel... men... LI måste följa lag som gäller... och att skyndsamt lyckas få bred (tillräcklig) politisk acceptans för mjukare lagar om så "bara" för flipperspel (i dessa tider när spel rent generellt föreslås bli mer reglerat), det är allt annat än lätt...