Logga in
Registrera
Menu
Startsida
Forum
Hjälp
Sök
Tags
Kalender
Frispel
sedan 2001
Svenska flippersällskapet
»
Forum
»
Flippersnack
»
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
realpingo
·
53 ·
17981
« föregående
nästa »
Skriv ut
Sidor:
1
2
3
4
realpingo
Full Member
Antal inlägg:
206
Stad: Falun
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
skrivet:
juli 07, 2013, 15:39:51
Hej alla,
Det finns ett gäng trådar om det här ämnet, men jag kände att det behövdes en ny för just det som jag berättar här.
För ett par dagar sedan översände jag ett mail till samtliga riksdagsledamöter. Gensvaret var positivt från ett par ledamöter från Folkpartiet samt Moderaterna. Jag har inte fått några negativa svar.
Jag har också varit i kontakt med Svenska spelcenter som också arbetar aktivt för förändringar för i stort sett samma syfte - men då för främst LAN-spel. Lagens definition om "förtröelsespel" angår oss dock alla.
Spelcenter efterlyser dock uttalande mer från en organisation eller liknande i frågan, mer än från privatpersoner, även om det också har betydelse. Om någon/några är intresserade av detta så kontakta gärna mig och/eller Svenska Spelcenter.
I nästa inlägg är mitt brev till riksdagsledamöterna i sin helhet, och i inlägget efter är pressmeddelande från Svenska spelcenter.
/ Pingo
SvD Debatt, 3/5, 2016:
https://www.svd.se/spel-i-offentlig-miljo-ar-inte-farliga
SvD Debatt, 5/10, 2017:
https://www.svd.se/spel-i-offentlig-miljo-ar-inte-farliga-e570
realpingo
Full Member
Antal inlägg:
206
Stad: Falun
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #1 skrivet:
juli 07, 2013, 15:44:24
Mitt brev till riksdagsledamöterna i sin helhet.
OBSERVERA att detta är mina åsikter och mina förslag - jag är säker på att andra här har andra åsikter och andra förslag. Detta är anledningen varför jag publicerar detta så man kan få fram ännu bättre idéer som kanske senare kan leda till lagstiftningsförändringar.
Mitt namn är Jesper Lindström och jag driver eget företag inom reklam och media. Jag har ett hobbyintresse i att renovera gamla flipperspel - ett intresse som delas med hundratals andra entusiaster i Sverige.
Jag skriver till er i Riksdagen för att jag vill upplysa er om att Automatspelslagen och Lotteriinspektionens uppdrag idag slår fel. På grund av hur lagen är skriven idag, och på grund av hur aggressivt Lotteriinspektionen utför sitt uppdrag, så finns det idag ingen möjlighet
för mindre företag att ställa ut flipperspel, arkadspel eller ordna LAN-spel lagligt. Det finns helt enkelt inte ekonomi i detta.
För det första är detta tragiskt då alla de fantastiska
industrikulturskatter som finns i lador och garage inte kan komma allmänheten till gagn. Det är idag i princip omöjligt att spela på äldre vackra flipperspel eftersom även en museiverksamhet skulle få betala minst 35,000 kronor per år i tillståndsavgifter.
Det finns även en annan klausul i lagstiftningen idag som Lotteriinspektionen följer till punkt och pricka - och det är den om deras möjligheter till razzior, som betalas av innehavaren av förströelsespelen.
Detta gör självfallet att få riskerar att ställa ut spel, eftersom det kan bli enormt fördyrande, skulle man ha missat någon punkt i lagstiftningen.
För ett par decennier sedan fanns ett stort utrymme för automatspel av förströelsespel eftersom man inte hade konkurrens med spel på egna datorer eller via internet. Idag är konkurrensen så hård från dessa digitala dito
att tillståndsavgifterna helt tar bort alla vinstmöjligheter.
Den som någon gång hållit på med flipperspel vet också att underhållskostnaderna är stora. Idag finns troligen ingen vinstmöjlighet alls.
Mitt brev till er skrivs för att jag vill ha en ändring. Flipperspel, och arkadspel, är industriella kulturella skatter. En 15-åring idag känner inte till de vackra välgjorda och fantastiskt fint utsmyckade spelen från
30-talet och framåt, helt enkelt för att vi i Sverige inte får ställa ut dem till allmänheten utan att förlora stora pengar.
Lotteriinspektionens uppdrag är följande:
Bevaka konsumenternas intressen och se till att minska riskerna för de sociala skador som spelande kan föra med sig.
Arbeta för en sund och säker spelmarknad.
Bidra till att utbudet av olagliga spel och lotterier minskar.
Inget av detta stämmer när man tittar på förströelsespel. För det jag pratar om här är förströelsespel som INTE ger någon form av monetär vinst!
Man betalar en peng för ett spel. Denna kostnad går främst till underhåll av maskinen.
Men konsumenters intressen idag är helt undanskuffade på grund av att det är omöjligt att ställa ut flipperspel utan extremt höga avgifter.
Man kan heller inte påstå att flipper- eller arkadsspel skulle ge "sociala skador". Spelande i allmän miljö, som t ex i en restaurang eller på ett café, sker ju under mycket ordnade former och under påtagligt kortare tider
än vad spelande på egna datorer, mobiltelefoner och paddor gör idag.
Allmänheten är betydligt mer exponerade mot spel i alla former idag än för ett par decennier sedan. Att därför påstå att ett flipper- eller arkadspel skulle kunna ge "sociala skador" är inte korrekt.
Man kan heller inte påstå att vi idag har en "sund" spelmarknad då automat-/förströelsespel utan monetär vinst inte tillåts kostnadsfritt.
Samtidigt ska Lotteriinspektionen se till att de olagliga spelen och lotterierna minskar. Lotteriinspektionen skulle ha större möjligheter att
kunna hindra olagliga spel (som faktiskt ger monetär vinst och som faktiskt kan ge sociala skador) om de inte behövde kontrollera förströelsespel som inte ger vinst. Man skulle frigöra stora resurser för lotteriinspektionen och Sverige skulle få den sunda spelmiljö vi alla vill ha.
Jag är inte ute efter att kunna starta stora spelhallar där man tjänar enorma vinster på barns spelande. Man kan gärna ha tillstånd för varje maskin även i framtiden, men i ett mindre spektra och med beskrivning utifrån syfte.
Jag skulle därför vilja föreslå att lagstiftning och Lotteriinspektionens automst- och förströelsespels texter skrivs om så att de anpassas enligt
följande:
Alla former av automat- och förströelsespel som ej ger monetär eller annan form av fysisk vinst (varuspel) bör vara avgiftsfritt. Moms på 25% läggs på allt spel såklart. Ett enstaka spel får heller inte kosta över en viss gräns (som kan regleras årligen), t ex 10 kronor. Man kräver inga tillstånd från Lotteriinspektionen, men det vore t ex önskvärt med ett nationellt öppet
register där spelens serienummer registreras geografiskt och vilket företag spelet tillhör (på så sätt får även Polisen ett stort hjälpmedel vid t ex stölder).
Vill man ställa ut 25 spel eller över i vinstsyfte, på samma ställe, bör det kanske kostar 50 kronor per femårsperiod att ställa ut, per spel. En extremt
låg avgift, men det skulle ge mindre möjligheter att tjäna pengar på spelen.
Mitt syfte med att ändra lagstiftningen är att få ut en mindre mängd spel på små allmänna miljöer för att ge mindre småföretag en möjlighet till ytterligare konkurrensmöjligheter.
Är dock syftet att ställa ut spel i kulturverksamhet, t ex museiverksamhet, så får man ha spel kostnadsfritt, och tillståndsfritt, även om det kostar
pengar att spela.
Att spela gratis, dvs frispel, måste också vara möjligt eftersom museer måste kunna ha möjligheten till detta.
Man måste även se över Lotteriinspektionens möjligheter att fakturera razzior eller tillsyn - detta bör helt tas bort för förströelse- och automatspelen.
De första riktiga flipperspelen skapades under 30-talet, men det har funnits spel tidigare än så. På 50- och 60-talet hade flipperspelen sin stora genombrottsperiod. Tittar man på dessa spel idag så är det konstnärliga
mästerverk som skapats, skapade utifrån den tidens stora stjärnor, filmer och dåtidens popkultur. Det finns inget ordentligt museum i Sverige idag som visar upp detta - vi går miste om mycket kunnande. Även i Sverige
tillverkades flipper- och arkadspel, men detta känner få till idag då det, som sagt, inte är möjligt med dagens lagstiftning att visa upp detta.
Skulle dessa lag- och avgiftsändringar genomföras skulle vi få en sundare och mer aktiv spelmarknad. Flipperspels SM kan hållas utan problem (vi kanske till och med kan få hit större tävlingar både inom flipper- och
LAN-spelandet), LAN-verksamheter kan hållas utan problem (vi har sett i media nyligen att flera småföretag kan få lov att stänga på grund av Lotteriinspektionens razzior och avgifter) och vi kan locka en ny marknad av
företag och entreprenörer att skapa och bygga spel, ställa ut spel och göra äldre kulturellt intressanta spel tillgängliga för en större allmänhet.
Jag hoppas att ni tar till er detta och lyfter den här frågan så snart som möjligt. Det är mycket viktigt att de illegala spelen försvinner - men då måste Lotteriinspektionen få möjlighet att få frigöra resurser från sådant de faktiskt inte skall kontrollera. Flipperspel, arkadsspel och LAN-spel har ingenting med Lotteriinspektionens uppdrag att göra. Korrigera
lagstiftningen så att dessa spelformer tas bort från dem.
SvD Debatt, 3/5, 2016:
https://www.svd.se/spel-i-offentlig-miljo-ar-inte-farliga
SvD Debatt, 5/10, 2017:
https://www.svd.se/spel-i-offentlig-miljo-ar-inte-farliga-e570
realpingo
Full Member
Antal inlägg:
206
Stad: Falun
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #2 skrivet:
juli 07, 2013, 15:45:55
Nedan är Svenska Spelcenters pressrelease. (Jag har ingenting med denna text eller organisationen att göra.)
Regeringens beslut hotar nutidens fritidsgårdar
I kölvattnet av nedmonteringen av sveriges fritidsgårdar har ett kommersiellt alternativ vuxit fram, internetcaféer med inriktning mot datorspel och e-sport. Det är en ung och liten bransch som huvudsakligen utgörs av hårt kämpande småföretagare med ett genuint engagemang för dagens ungdomskultur. Istället för att stödja framväxten av dessa mötesplatser för ungdomar väljer regeringen nu att via lotteriinspektionen kräva ut betungande tillståndsavgifter med hänvisning till en föråldrad lag sprungen ur oron kring miljön på 80-talets arkadhallar. Regeringens beslut sänder helt fel signal till företrädarna för dagens undomskultur och allvarligast är att det äventyrar framväxten av dessa vitala mötesplatser för ungdomar runtom i Sverige.
Den 15 oktober 2012 trädde nya ändringar till Automatspelsförordningen (2004:1062) i kraft och väckte nytt liv i Lagen om anordnande av visst automatspel (1982:636). Regeringsrätten fastslog tidigare i en dom (RÅ 2007 ref 44) att "verksamhet med programmerade datorer för spel, som till exempel är ihopkopplade i så kallad LAN-miljö eller mot internet och som riktar sig till allmänheten, är att anse som tillståndspliktig verksamhet". De nya ändringarna innebär att ansökan om tillstånd för dessa verksamheter beläggs med en avgift beroende på antalet ”spelautomater” som är utställda. Sommaren 2013 kräver Lotteriinspektionen ut den första avgiften på 35.000 kr av ett spelcenter i centrala Stockholm. Som lagen nu är utformad kommer nästan alla spelcenter att få betala en lika stor avgift, något som slår mycket hårt mot alla de små företag med knappa marginaler som denna bransch huvudsakligen består av.
Med tanke på den avveckling som under en längre tid mer eller mindre i det tysta skett av flertalet av fritidsgårdarna runtom i landet är det anmärkningsvärt att regeringen väljer att nu avgiftsbelägga det kommersiella alternativ som tagit dess plats. Istället för att främja framväxten av dessa verksamheter, som inte bara erbjuder en social och meningsfull samvaro utan också skapar många arbetstillfällen för ungdomar, lägger man en avgiftsbörda på verksamheterna som i slutändan drabbar kunderna, ungdomar med knappa resurser. Avgiften kan knappast tolkas annat än som en straffskatt riktad mot den starkast växande ungdomskulturen vi idag har i Sverige.
Det här sänder helt fel signal både till ungdomar och till de som försöker skapa mötesplatser för dem att umgås på. Vi kräver därför att regeringen tänker om och helt slopar kravet på avgift vid ansökan om tillstånd. Dessutom är det nödvändigt att en grundläggande översyn görs av den ifrågavarande ”Lagen om anordnande av visst automatspel (1982:636)”, en över 30 år gammal lag som inte uppdaterats efter dagens förhållanden på svenska spelcenter.
Svenska spelcenter är en ekonomisk förening som bildades 2007 under namnet ”Sveriges internetcafé förbund”. Ursprungstanken var densamma som idag, att förena sveriges alla internetcaféer med inriktning mot dataspel i en gemensam organisation.
För mer information: Anton Liman Ordförande, Förbundet Spelcenter i Sverige 08-410 557 58 anton@svenskaspelcenter.se
www.svenskaspelcenter.se
«
Senast ändrad: juli 07, 2013, 15:47:07 av realpingo
»
SvD Debatt, 3/5, 2016:
https://www.svd.se/spel-i-offentlig-miljo-ar-inte-farliga
SvD Debatt, 5/10, 2017:
https://www.svd.se/spel-i-offentlig-miljo-ar-inte-farliga-e570
ubbla
Donator Silver
Hero Member
Antal inlägg:
839
Stad: jönköping
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #3 skrivet:
juli 07, 2013, 16:32:53
Well done!!
Tummen upp....
Konstruktiv kritik med bra underlag och förslag till rätt instanser.
EZL
Hero Member
Antal inlägg:
1018
Stad: Malmö
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #4 skrivet:
juli 08, 2013, 14:40:17
Superbra skrivet realpingo!
Det enda jag troligen inte skulle skriva själv var:
"Ett enstaka spel får heller inte kosta över en viss gräns (som kan regleras årligen), t ex 10 kronor."
Vilket jag tycker låter väl restriktivt och inte riktigt ser meningen med. Men alla kan inte tycka lika.
ubbla
Donator Silver
Hero Member
Antal inlägg:
839
Stad: jönköping
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #5 skrivet:
juli 08, 2013, 14:58:13
När det gäller (insatser) pris så som det är inom casinobranschen så regleras detta genom att skrivas som basbelopp så typ 1/4000 dels basbelopp skulle motsvara c.a11kr (om jag räknat rätt)
Så om insatsen skulle begränsas skulle väl typ 1/2000 dela basbelopp vara bra då det kanske finns vissa spel som skulle motivera 20:-/spel .
Då blir det förströelse i insatsens bemärkelse vilket jag tror beslutfattare föredrar.
Sen självklart är det jobbigt med massa småregler då det kanske inte funkar på tex LAN då detta är tim pris eller entreeavgift typ Dreamhack då detta blir något helt annat än "styckpris" .
Bally
Hero Member
Antal inlägg:
6213
Spelautomatsamlare sedan 1977
Stad: Stockholm
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #6 skrivet:
juli 08, 2013, 22:30:50
bra ide. Det enda jag skulle vilja föreslå är att insatstaket höjs. Priserna för en spelomgång på flipperspel, har kraftigt släpat efter de sista 25 åren, och den skulle behöva höjas mer. 10kr är väl det minsta en spelomgång bör kosta idag. 15kr borde vara mer rimligt i dagens läge för utställarna, med tanke på inflation och betungande avgifter.
Bally Hagman
Flippernörd
www.bally.se
För övrigt, så bör alla Dr Who spel skrotas
INK
Donator Silver
Hero Member
Antal inlägg:
12261
Stad: Borås
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #7 skrivet:
juli 09, 2013, 01:36:23
Plus att det är moms på slantarna sedan något år.
https://pinside.com/pinball/community/pinsiders/INK/collection
realpingo
Full Member
Antal inlägg:
206
Stad: Falun
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #8 skrivet:
juli 09, 2013, 14:26:52
Tack för kommentarer!
Min egen tanke med 10 kronor per spel var att man skulle få ett slags "vinsttak". Vid närmare eftertanke är det nog dock ganska självreglerande, eftersom ingen vettig människa skulle spela på ett flipper som kostade en femhundring per omgång. :-)
Just det där med prisbasbeloppet tycker jag är en mycket bra beskrivning. Om detta är vettigt att ens ha med kan man dock diskutera.
I övrigt - är det något annat som ni andra tycker är "fel" eller ger "fel signaler"?
För mig vore det roligt om flera från SFS kunde stå bakom en debattartikel eller liknande, som sedan sådana som Svenska Spelcenter och vi som privatpersoner, kan hänvisa till.
Ska vi ha en lagändring får vi fixa den själva - och det verkar som om "alla" här är med på att det är vettigt att försöka.
/ Pingo
SvD Debatt, 3/5, 2016:
https://www.svd.se/spel-i-offentlig-miljo-ar-inte-farliga
SvD Debatt, 5/10, 2017:
https://www.svd.se/spel-i-offentlig-miljo-ar-inte-farliga-e570
johan
Sr. Member
Antal inlägg:
434
Stad: Stockholm
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #9 skrivet:
juli 09, 2013, 15:51:57
Jag tycker att det var en ovanligt korkad idé att lagstifta om en högsta insats. Särskilt när det gäller förströelsespel, dvs spel där man inte kan vinna något.
På andra typer av spel, vi kan kalla dem "enarmade banditer", kringgår man sånt genom att man spelar flera spel samtidigt (dvs man spelar på tex 3, 5 eller kanske 100 linjer) och ökar på så sätt den faktiska insatsen utan att höja priset på spelet. I flipper skulle det enkelt kunna göras genom att ett normalspel (för en kredit, tex 10 kr) bara är en kula istället för tre. Sedan kan man köpa till extrakulor för en kredit per styck. Ett "vanligt" trekulorsspel skulle då kosta 30 kr, trots att det står på maskinen att maxinsatsen är 10 kr.
Vi måste låta våra superhjältar till utställare få sätta sina priser själva. De kommer bara att ställa ut och investera i nya spel så länge de kan tjäna pengar på dem. Att då dra undan mattan genom att införa en maxtaxa är helt förkastligt.
Om man inte samtidigt inför statliga subventioner, såklart.
Det är lika för alla
realpingo
Full Member
Antal inlägg:
206
Stad: Falun
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #10 skrivet:
juli 15, 2013, 18:11:57
Johan:
Som sagt ovan så håller jag nog med om att lagstiftningen inte bör pilla på maxinsatser. Likaså börjar jag mer och mer luta åt att det bästa vore anmälningsplikt istället för tillstånd.
Just anmälningsplikt för sådana här spel är tydligen något som många politiker är för och som de tittar på. Det vore ju onekligen trevligt om det är så lagen kan förändras.
Någon som har bra idéer för en debattartikel för att hålla ämnet levande?
SvD Debatt, 3/5, 2016:
https://www.svd.se/spel-i-offentlig-miljo-ar-inte-farliga
SvD Debatt, 5/10, 2017:
https://www.svd.se/spel-i-offentlig-miljo-ar-inte-farliga-e570
EZL
Hero Member
Antal inlägg:
1018
Stad: Malmö
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #11 skrivet:
oktober 26, 2013, 13:20:53
Ny riksdags-motion med gott syfte 2013-10-04:
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/_H102Kr327/?text=true
Jag har skrivit till krister.hammarbergh@riksdagen.se och tackat för motionen och frågat om man ska maila någon mer och trycka på. Ju fler som hejar på desto bättre antar jag!
LOP
Global Moderator
Hero Member
Antal inlägg:
1470
Stad: Göteborg
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #12 skrivet:
oktober 26, 2013, 20:37:05
Motioner är en konstig grej. Det utreds, bollas mellan olika utskott och arbetsgrupper innan det kommer fram ett förslag till riksdagsbeslut som debatteras innan det är dags för röstning. Då röstar man nej. Lite som att fotboll spelas i 90 minuter och sen vinner Tyskland som någon sa nån gång.
Från riksdagens hemsida:
Värt att veta
1,5 procent av motionsförslagen fick ja 2002–2006.
0,1 procent av motionsförslagen fick ja 2006–2010.
1,6 procent av motionsförslagen fick ja 2010–våren 2013.
3 548 motioner lämnades in hösten 2013.
Leif
Donator Guld
Hero Member
Antal inlägg:
506
Stad: Laholm
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #13 skrivet:
oktober 26, 2013, 21:55:59
Nu slipper jag ut & springa ikväll, kommer också maila & tacka Krister för motionen!
EZL om du får någon mer mailadress så säg till!
Mail: info@leitec.se
L I #14743
JOY #4998
MS
Hero Member
Antal inlägg:
1253
Stad: Alingsås
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Svar #14 skrivet:
oktober 27, 2013, 00:51:40
...men hoppas inte för mycket. Det är väldigt få motioner (tusentals) som blir en proposition. Det är ju fritt fram för varje riksdagsledamot att lägga fram valfritt antal motioner om allt möjligt. Men det är väldigt får som bearbetas och blir en proposition av regering, som går till omröstning.
Skriv ut
Sidor:
1
2
3
4
Tags:
Svenska flippersällskapet
»
Forum
»
Flippersnack
»
Lagstiftningen, Lotteriinspektionen etc.
Search
Användarnamn
Lösenord
Förbli inloggad för alltid
Glömt bort ditt lösenord?