Jag har köpt hem tre overlays från AG men jag har ännu inte börjat med att renovera något av de tre spel som jag har köpt dessa overlays till. Jag kommer att posta info om, och bilder på det när det sker.
Originalspelplanerna är screentryckta. Gamla spel har väldigt bra och hållbara lacker, förutom den krackelering (mycket fin sprickbildning i lacken)som sker på alla spelplaner när kulan studsar på spelplanen och ingen skyddande mylar finns. På sjuttiotalet kom mylar runt bumprar och framför slingshots, och i slutet av sjuttiotalet när tillverkarna gick över till mer miljövänliga (och tyvärr sämre) lacker så kom snabbt stora mylarer som täckte större delarna av spelplanerna p g a ökat slitage.
På tidiga elektroniska spel så fick utställarna själva montera mylarerna, vissa struntade i det då de var vana med att tidigare spelplanslacker var väldigt hållbara. Detta problem med sämre lacker, plus att de elektroniska flipperspelen snabbt blev mer populära än de elektromekaniska, och följdaktligen spelades mycket mer, slet mycket på spelens lacker och skadorna kom snabbt för de som inte hade monterat mylar eller hade god och regelbunden service och rengöring av spelplanen och kulorna.
I slutet av åttiotalet började mylarerna monteras av tillverkarna.
Sen kom diamond-plated playfields. en extrahård yta över screentrycket på spelplanen, men även dessa slits, med lackskador som följd, om inte mylar finns på ställen där kulan ofta rör sig.
Spelplansskivan är enkelt uttryckt, en plywoodskiva av en viss tjocklek. Jag har hört att det översta träskiktet skulle vara av ett lite hårdare träslag, för att lättare stå emot stålkulornas behandling av spelplanen, men om det stämmet vet jag ej.
Det finns några få prototypspel som har en spelplan, helt eller delvis i plastmaterial. Sen ska det finnas en mindre tillverkare (vet ej tillverkarens namn, kan vara en europeisk tillverkare) som hade en toppskiva av tjock plast på spelplanen.