Frispel
sedan 2001
Det är intressant att de är så rädda för att man ska spela om pengar. Både spelkort och tärningar säljs helt okontrollerat, och pokersetet blev väl årets julklapp för ett tag sedan. Eller är de oroliga att enarmade banditer ska kamoufleras till bilspel?
Även denna flipperhall ligger i en källarlokal under en biljardhall. Fältarbetaren vi talade med skattade genomströmningenunder en dag till ett 8O-tal ungdomar. Av dessa är ungefär 30 under 13 år, lika många mellan 13 och 17 och 20 i åldern 17 - 19 år.[...] Man misstänker att haschförsäljning förekommer. Tidigare fanns en dörr, bakom vilken försäljningen skedde, men denna dörr är nu borttagen, så det är litet svårare att göra affärer nu. på en bakgård bredvid hallen brukar ungdomar stå och röka hasch, men man vet inte om det har något samband med besök på hallen eller inte. Skadegörelse förekommer på spelautomaterna i form av inbrott. Häleriverksamhet har också noterats. Fältarbetaren vi var där med menade att överallt där ungdomar samlas i stora mängder uppstår lätt problem. Här har också förekommit illegala spel, där vinstchanserna ökar med det satsade beloppet. Vinsten fick man ut i reda pengar. En kille berättade att när ungdomarna inte är i fältlokalen, håller de ofta till här och spelar biljard eller flipper. Han berättade att det inte är ovanligt att han spelar bort 100 kr på en kväll, ochett par tusen per år.
Nu var det längesen jag läste förarbeten o.d. men min bild av detta är att det under 80-talet förekom att det ställdes ut pokerspel eller liknande fast i ett arkadkabb e.d. Vinster delades ex ut mot ngn form av vinstkvitto. Den som hade spelet kunde hävda att det var ett arkadlir. Därför skärptes lagen i slutet av 80-talet/början av 90-talet med vissa formuleringar som jag inte minns nu. Sen kom det ytterligare försök att hitta kryphål (googla ex Vinstdraget), så det finns ju exempel på att spelbranschen varit kreativa.
Men nyckelfrågan är väl: Vem orkar pillra med sånt i dagens läge när man kan spela för glatta livet på nätet? Och dessutom finns ju redan en spellag som förbjuder spel om pengar. Det enda man vill avskaffa här är ju den statliga kontrollen av legala maskiner! Illegala maskiner är ju fortfarande illegala.Lite lustigt att det pratas om konsekvensanalys. För det verkar ju på Pingos undersökning som att LI/SI inte kunnat lagföra speciellt många mha denna kontroll-lag.
Jag undrar om det existerar någon dom/avgörande hos er gällande "illegalt spel om pengar", dvs vadslagning eller liknande, gällande Automatspelslag, dvs Lag (1982:636) om anordnande av visst automatspel.Helst ser jag att ni tittar tillbaka så långt det är möjligt, dvs mitten/början av 90-talet.För närvarande är jag enbart intresserad av om någon dom/avgörande existerar där avgörandet gäller just ovan lagstiftning och illegalt spel om pengar/vadslagning - i sådana fall önskar jag en lista/index om detta.
Umeå tingsrätt svarar:Hej,Vi kan inte söka på lagrum i vårat målhanterinsystem.Vi sökte på ärendemening - illegalt spel om pengar vilket gav 0 träffar.I Brottmål ca 5 år bakåt i tid och i tvistemål ca 9 år bakåt i tiden kan vi söka i vårat målhanteringssystem.Vi kan då söka på namn, personnummer, målnummer, inkommande datum, avgörande datum samt ärendemeningÄr domarna äldre än så behöver tingsrätten målnummer eller datum då målet inkom till tingsrätten alternativt avgörande datum.Vid begäran av utlämnande av allmänna handlingar så öppnar tingsrätten inte bifogade filer. Tingsrätten följer inte heller bifogade länkar av säkerhetsskäl.
Jag kan inte gå igenom vårt arkiv utan jag kan bara redogöra för remissvaret. Har du frågor om handlingar du vill ha ut ur vårt diarium ber jag dig kontakta registraturen.Eftersom DS vi hade att beakta beskrev att det fanns en risk för att spelautomaterna används för att tillhandahålla otillåtet spel om pengar. När DS sedan föreslår en lagändring redogjorde man inte för konsekvenserna vad gäller denna risk. Det var vad jag/Socialstyrelsen avsåg med svaret. Vi har inte haft andra underlag att tillgå i frågan än DS. Om det finns en risk för något och man föreslår lagändring brukar det finnas ett resonemang i DS eller i lagstiftningsarbetet om konsekvenser och hur dessa bedöms, det saknades i DS.