Jag har läst någonstans att en flipperkula kan komma upp i hastigheter runt 150 km/h, så vi kan väl resonera om det kan vara rimligt. Vi vet av erfarenhet att kulan har högst fart när vi skjuter iväg den ifall den redan hade bra fart, tex för att den nyss kom farande genom en loop. En stillastående kula får betydlig mycket mindre fart och orkar inte alltid upp för de brantaste ramperna.
Det som ger kulan fart är elektriciteten som går genom flipperspolen. Spolen drivs med 50 V och har en säkring på 3 A. Multiplicera det med tiden som spolen är aktiv, så får vi hur mycket energi (J) som tillförs till kulan. Alla vet ju att 1 Joule = 1 Newtonmeter (Nm) och 1 N = 1 kg*m/s2.
Alltså är 1 J = 1 kg*m2/s2 och kg är ju enheten för massa och m2/s2 är inget annat än hastighet i kvadrat, (m/s)2. Massan i det här fallet är massan på flipperkulan och hastigheten är kulans hastighet.
Vår formel blir alltså:
U*I*t=m*v2
där
U=50 V
I=3 A
t=några tiondels sekunder skulle jag gissa
m=80 g = 0,080 kg
och v är vår sökta hastighet.
Alltså, v=sqrt(50*3*0,25/0,080)=22 m/s eller cirka 80 km/h.
Tänk på att jag gissar vilt hur länge spolen är aktiv (jag gissade på 0,25 s för att det ger ett bra resultat;-)) och för den delen så omvandlas ju inte all elektrisk energi till rörelseenergi i kulan utan ganska mycket går åt till rörelseenergi i flipperarmen och en massa annat blir till värme i spolen.
Om du satsar på MVG på en fysikhemuppgift så tycker jag att du ska göra noggrannare undersökningar, tex mäta hur snabbt och långt spolen drar och räkna på hävarmar förutom att du såklart ska kontrollera hur mycket ström spolen verkligen drar.
Men du får nog VG i alla fall för resonemanget ovan. :-)