Tror säkert att Torbjörn känner till det mesta av vad jag tar upp, men det kan ju duga som en informativ genomgång för mindre insatta.
1: Idealet vore nog att knuffa mjukt med knyck. :-D Om man har en bra tajming och kulan närmar sig en gummiyta behövs inte mycket kraft. Om man känner att man inte har den där perfekta tajmingen "måste" man bli lite våldsammare, och då blir det genast viktigare att genomföra knuffen snabbt. Långdragna svepande knuffar sätter garanterat fart på pendeln. Om man har flipper hemma kan man prova lite med spelplanen uppfälld för att studera pendelns reaktioner.
Vad gäller stötriktning är väl den generella rekommendationen att knuffa framåt, i djupled. Och personligen har jag alltför många gånger satt pendeln i rörelse för att jag klappat til spelet för mycket i sidled (mina slapsaves, med betoning på slap). Orsaken lär väl vara att spelet är mindre stabilt i sidled.
Dessutom har jag en teori om att pendelns upphängningspunkt är av betydelse. På mitt spel hänger pendeln i ett "vertikalt hål":-D som är riktat mot sidan av flippret. Detta bidrar, så vitt jag kan se, till att det är svårare att få pendeln i djupledsrörelse än i sidledsrörelse. Kolla på era spel (om ni har några).
2: Ibland har jag upplevt att jag lyckats "dämpa" spelets gungning efter en kraftig knuff, och därmed undvikit tilt. Men det är VÄLDIGT sällan det verkar fungera och det kan lika gärna ha varit inbillning från min sida.
När pendeln väl är satt i gungning tar det mycket lång tid innan den är helt stilla igen. Faktum är att jag puttade till mitt spel för drygt en minut sen och pendeln rör sig fortfarande, om än med väldigt små pendlingar.
Gör som MCR och säg "förlåt", samt tillbed tiltpendeln...
Lägger till en tredje punkt i ämnet "tilt".
3: Anpassa sig till spelets tiltegenskaper.
Det är otroligt vad två olika flipperspel kan skilja sig i tiltegenskaper. Faktorerna som bestämmer dessa tiltegenskaper är bl.a.:
- Tiltpendelns montering. Pendelum Bob (som pendeln kallas) har två inställningsmöjligheter. Den kon-formade vikten på pendeln kan justeras i höjdled och ringen som sitter runt pendeln kan justeras i djupled. Denna konstruktion avgör hur känsligt kabinettet är för rörelser.
- Benens montering. Flipperspelets ben kan ha olika egenskaper och monteras löst eller hårt. Detta avgör hur stabilt kabinettet är gentemot "yttre åverkan":-P, dvs nudging. Även underlagets kontakt med flipperspelets fötter har betydlese. Ibland känns det som att spelen sitter fast i backen, och andra gånger halkar de omkring som om underlaget var is.
- Mjukvaruinställning. Det går att ställa in hur många tiltvarningar, dvs hur många pendelaktiveringar, som krävs för att tilta spelet. (factory settings är väl tre tror jag)
Dessa tre egenskaper är avgörande för tiltkänsligheten. Ta extremfallet där pendeln är extremt känslig för rörelser, benen är sviktande och tiltvarningar satta till noll. På ett sådant spel kan du knappt luta dig emot spelet innan det tiltar.
Med tanke på hur spelen skiljer sig i tiltkänslighet måste man "känna efter" och anpassa sig till det aktuella spelets känslighet. Kolla även om spelet står "dikt an" mot vägg eller dylikt. Det har också inverkan på hur stabilt spelet är.
"Kristoffer spelar flipper vilt
Han ilsknar till sen blir det tilt
Kristoffer spelar flipper vilt"
DLK
//LDK :-P