Rapport från finansdepartementet:
Vi (Gustav Gillberg och Måns Jonasson) begav oss till Drottninggatan i Stockholm för att träffa en departementssekreterare på Finansdepartementet. Departementet är ansvariga för lotterilagen, och i vårt möte med Lotteriinspektionen hade vi fått tipset att ligga på FD för att säkerställa att vi finns med i tankarna den dagen lotterilagen och automatspelslagen ska göras om.
Redan innan vårt möte hade Kappe förvarnat oss att hon inte skulle kunna bidra med särskilt mycket, eftersom lotterilagen mer eller mindre ligger på is efter att man tagit fram ett betänkande från en särskild utredare redan 2008, men inte gjort något åt den sen dess. Det blev ganska snabbt klart för oss att departementet för en långsam och segsliten strid med kulturutskottet, som är det riksdagsutskott som ansvarar för lotterifrågor. I det utskottet finns en bred politisk samsyn om att man vill vara väldigt restriktiv med lotterier, där lotterilagen är en skyddslagstiftning som man är rätt nöjd med, eftersom den bland annat förbjuder utländska spelbolag att verka i Sverige och på andra sätt håller antalet spel på en internationellt sett väldigt låg nivå. Man ska inte heller bortse från att Svenska Spel drar in miljardbelopp till statskassan förstås.
Vi läste mellan raderna att departementet och minister Anders Borg gärna vill liberalisera lotterilagen och kanske öppna upp för att licensisera utländska spelbolag att verka i Sverige, som t.ex. Danmark tydligen gjort. Det spelar dock ingen roll vad departementet vill, så länge det inte finns politiskt utrymme att driva igenom en lagändring i riksdagen.
Varför är detta viktigt för flipperspelens status? Jo, så länge man inte kan göra något i den här stora, tunga frågan tänker man inte göra några småändringar heller. Allt ligger alltså still för att någon gång i framtiden troligtvis nå en ketchupeffekt när hela lotterilagen ska skrivas om för att de politiska förutsättningarna ändrats. När det väl händer finns det kanske t.ex. rätt goda förutsättningar för att automatspelslagen helt tas bort, vilket finansministern uttryckt att han gärna skulle vilja se.
Det vi fått ut av det här mötet är att vi har en kontakt med departementet som vi tänker upprätthålla. Den dagen det börjar röra på sig i lotterifrågan kan vi också agera remissinstans till nya lagar som ska skrivas, eftersom det är öppet för var och en att lämna in remisser.