Jag blev väldigt inspirerad att bygga egna lysdioder efter att ha läst Smykens inlägg, så jag tog och beställde ett antal 10mm LED från
www.goodwillsales.com Nu tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter efter att ha bytt ut ett antal lampor på ett STTNG.
Jag började med att köpa på mig 50 st 10mm vita lysdioder som jag tänkt använda till belysningen bakom transliten. Men jag upptäckte ganska snart att det gav ett alldeles för kallt ljus som gick mer i lila/blått än det mysiga varmvita som man får från vanligt glödljus. Så istället bestämde jag mig för att använda de vita lysdioderna för att byta ut belysningen bakom insertsen för pilarna.
Personligen tyckte jag att det blev ganska snyggt och att det kalla ljuset matchar bra mot spelplanens färger.
Bild på hur det blev finns att kika på
HärEtt problem som diskuterats tidigare är ju att en del lysdioder inte är helt släckta när de skall vara det (eng. Ghosting), och detta syns ju extra tydligt när man spelar i mörker. Jag funderade ett tag på om man kanske kunde bygga någon krets som åtgärdar detta, men efter att ha mätt med oscilloskop och sedan goodlat runt och hittat
Denna sida bestämde jag mig för att lägga ned det projektet tillsvidare. Det blir till att acceptera att det inte är helt släckt när det skall vara det. Personligen tycker jag dock att fördelarna uppväger nackdelarna eftersom lysdioder ger väldigt fint sken i en del inserts, helt överlägset vanliga lampor.
Sedan var det ju detta med flimrandet (om man är känslig för det), och som jag förstått är det nog svårt att göra något åt, iallfall på de CPU-styrda lamporna eftersom drivningen av dom ser ut som den gör.
Vad det gäller general illumination (GI) så är det ju en fin sinusvåg som man lätt kan helvågslikrikta, och för att istället för 50 blinkningar/sekund så blir det då 100blinkningar/sekund, och det senare uppfattar iallafall inte mitt öga.
(Tydligen så är det helvågslikriktar dom gör i de pinball LED som säljs som
"Noflix" )
För att göra detta beställde jag hem små likriktarbryggor avsedda för ytmontering (ELFA, artikel: 70-049-48) och kopplade in före lysdioden. Jag har inte provat om både likriktarbrygga och seriemotstånd för plats i en BA9s sockel än, så jag får återkomma om detta. Men att få in dom båda i en T10 Wedge kan nog iallafall bli riktigt svårt.
Sedan är det ju så att lysdioder ger ett ganska framåtriktat sken oavsett om de är diffusa eller inte, och i vissa inserts lyser det ju då upp ganska dåligt (vilket andra skrivit om tidigare). Jag har lite funderingar på att använda
Biltema Silverkrom för att se om man kan spraya halva lysdioden och då få den att bli en reflektor för att bättre rikta ljuset åt sidan (upp mot insertsen i detta fall). Jag har dock inte provat detta än, men jag återkommer med resultaten när jag provat.