I äldre svensk lotterilag reglerades även vinst i form av endast frispel, på ett automatspel. Spelautomater (exempelvis flipperspel) stod på den tiden helt utanför lagstiftning om spel, om (när) ingen vinst överhuvudtaget, inte ens frispel, förekom. Men så fort vinster (om så bara frispel) förekom kunde lotterilagen således vara tillämpningsbar. Det här var på 1970-talet.
På den tiden fanns ingen särskild automatspelslag, som reglerade automatspel, med endast frispel som vinst.
Ett tag medförde dåvarande lotterilag, att det fanns enarmade banditer i Sverige, som betalade ut polletter. Med påskrift "endast för återspel" bedömdes det att deltagaren vann frispel:
detta således i form av polletter, att spela vidare för.
Dessa poletter kom dock att säljas (växlas) in mot kontanter. Därför ändrades lotterilagen.
Det förekom på den tiden (främst på 1970-talet) en del olika tolkningar, om hur många frispel som kunde få förekomma, utan synpunkter:
detta bl.a. när det gällde beskattning av spel.
Därför det brev från branschförbundet som COCS:s återger.
I nuvarande lotterilag är automatspel med endast frispel som vinst helt undantagna, från lotterilagen. Automatspel med endast frispel som vinst regleras sedan 1982 i den s.k. automatspelslagen, som inte anger hur många frispel som en deltagare får vinna i varje spelomgång.
Branschförbundet Sveriges automatägares riksförbund förkortades först "SAR" och bytte senare förkortning till "SVAR", för att inte förväxlas med ett arkitektförbund.
Jag var ordförande i SVAR under flera år och har mängder av protokoll och brev, av sådant slag som COCS:s nu presenterat. Med tiden ska nog branschförbundet se till att lägga upp en särskild webbsida, med spelhistorik.
I sådant material finns även prislistor på spel:
från 1930-talet, och framåt.
Spelbranschförbunden har funnits i Sverige sedan 1930-talet.
Numera har SVAR ersatts av NRF (Nöjesbranschens riksförbund).
Bland mycket som vi i branschförbundet åstadkommit på senare år bör väl särskilt nämnas, att vi satte stopp för förslag om innehavsförbud (!) mot flipperspel.
Alla förströelsespel inklusive flipperspel i privata bostäder skulle enligt ett förslag behöva samma typ av innehavstillstånd, som enarmade banditer.
Genom bl.a. en stor aktion på Sergels Torg som fick omfattande publicitet kom det fram en mängd sunda politiker, som sa:
vi håller med er, dumt förslag: ska inte genomföras.
Förutsättningar för ett spelbranschförbund har minst sagt förändrats, under årens lopp. Ett tag på 1970-talet fanns det bara två (!) medlemsföretag, och som mest uppåt ett hundratal aktiva + en del passiva.
Idag finns det en del, som frågar sig varför branschförbundet inte uppdaterar hemsida, m.m. Det sker en hel del arbete (främst inom EG-rätt) och allt är inte lämpligt att gå ut med, under pågående arbete.
Spel om pengar i Sverige är idag inte längre "bara" en helsvensk fråga, utan något som i hög grad påverkas av hur övriga Europeiska länder agerar. Jag kan säga så mycket att det arbete som idag görs från Sverige ger påtagliga resultat, men som sagt var:
det är svårt att öppet i detalj berätta om sådant.
Ett tag var branschförbundet mer öppna, om åtgärder. Ända fram till att vi kom över protokoll, från möte mellan LI och AB Svenska Spel.
Där beklagade sig LI stort över att företrädare för branschförbundet framfört "argument x och y" till Europeiska kommissionen, om bl.a. diskriminering riktad mot privata spelföretag: därtill gav LI förslag på motargument.
Det var kanske inte så mycket att bry sig över, men det klara faktum att LI dessutom uppmanade (!) AB Svenska Spel att försöka "lobba emot" våra argument i samhällsdebatt om spelpolitik var en tråkig läsning.
LI ska utöva tillsyn, och inte beskydda spelmonopol.
("nya LI" är dock bättre, än sina föregångare)
En del medlemmar tog väldigt illa upp, över att en myndighet (LI) som ska utöva en tillsyn också agerat spelpolitiskt. Därför blev (och är) det i mångt och mycket locket på, som numera gäller.
Däremot syns vi ibland i media, när framgång uppnås.
Arbete och resultat sker således, fortlöpande:
inom idag spelbranschförbundet NRF.
För att här slutligen återgå till ett par huvudfrågor:
Idag får man normalt vinna mer än ett frispel, på ett förströelsespel (t.ex. flipperspel). Detta om LI inte föreskrivit särskilda villkor, i tillstånd som meddelats med stöd av den fristående s.k. automatspelslagen.
Polletter som "frispel" är idag inte längre möjligt:
i sådant fall gäller lotterilagen, och därmed är spelet inte tillåtet.