Finansdepartementets utredning SOU 2000:50 innehöll förslag om krav på innehavstillstånd för automatspel i form av förströelsespel.
Förströelsespel är lagstiftarens benämning på flipperspel, tv-spel och andra automater som inte ger vinst eller endast ger vinst i form av frispel på automaten.
Tack och lov blev det inget av förslaget. Från spelbranschens sida anordnades bl.a. en stor demonstration på Sergels torg och vi gjorde åtskilliga uppvaktningar som fick gehör.
Men... nu är är det fara och färde igen. I en skrivelse till regeringen den 11 november (där man hänvisar till både gamla och nya förslag)föreslår Lotteriinspektionen bl.a. följande:
- Typgodkännande ska ske av förströelsespel
- Innehavstillstånd för allt automatinnehav
Kort och gott vill Lotteriinspektionen att den som har t.ex. flipperspel (oavsett om det är utställt i operating eller privat i bostaden) ska ha ett innehavstillstånd. För att det ska kunna ges ska automaten vara typgodkänd.
Läs gärna Lotteriinspektionens skrivelse på
LänkDet här är en möjlig katastrof, inte bara för branschen, utan även för alla samlare av spel (jag själv tillhör "båda leden").
En del som läser detta tänker måhända:
"Jaa.. myndigheterna vill stoppa ev. otillåtet spel, inte är dom på jakt efter mina två flipprar i vardagsrummet..."
Visst är det så. Det finns ingen intention att förbjuda ett privat ägande av flipperspel, men problemet är spilleffekterna slår stenhårt.
Till att börja med kan automater inte längre säljas hur som helst. Spelföretagen måste ha dem inregistrerade och vi får räkna med att Lotteriinspektionen kommer att polisanmäla annonser m.m. om spel, där det kan antas att försäljning av "icke typade" spel äger rum.
Typgodkännandet ja... Förslaget har varit (är) att SKL, d.v.s. Rikspolisens tekniker, ska se på varje automatmodell och tilldela modellen ett typgodkännande nr. Det till en kostnad av ungefär 35.000 kr.
Vid import av ett nytt spel står importören kostnaden, men hur blir det med ett gammalt Target Alpha ?
Rimligt är att specialregler införs för gamla spel, men återigen: spilleffekten ställer till det. Det blir inte längre möjligt att enkelt köpa ett gammalt spel, utan olika avgifter.
Kolla på hur det är med enarmade banditer. De omfattas idag av ett lägre krav på tillstånd, än vad som föreslås för förströelsespelen.
Trots detta kostar det 1.650 kr att få rätt att inneha en enarmad bandit. Flera kan få omfattas av samma tillstånd (= "billigare"), men det erfordras likväl tillstånd.
Nu är myndigheterna idag inte så petiga på banditer, men när det gäller förströelsespel så väntar razzior; om innehavsförbud införs.
Med syftet att rensa upp bland s.k. otillåtna spel. Då görs ingen skillnad på privata och kommersiella spel. Allt utan tillstånd ryker.
Visst, samlare kan betala 1.650 kr och få sitt innehavstillstånd, men hur ofta köps och byts spel...? Varje gång det sker måste ny avgift in och nytt tillstånd utfärdas. Varje affär utsätts för en avgift om lägst 1.650 kr...
Lägg därtill att försäkringsbolagen inte ger ersättningar för de ev. spel som är olovligt ägda. Ett "fusk" med innehavstillstånd medför således att samlarspelen i praktiken är helt oförsäkrade, detta oavsett hemförsäkring.
Från branschens sida har en grupp tillsatts, för att ta tag i denna fråga. Men, även ur samlarperspektiven är det ju angeläget med belysning. Vad säger ni här på forumet:
Är det generellt bra eller dåligt med krav på innehavstillstånd för flipperspel ? (Jo, jag vet en person som tycker det är bra :-( )
Eftersom jag tänker sammanställa en del olika synpunkter om förslaget vore det värdefullt med lite kommentarer från er samlarproffs:
Vad sägs om att framställa förslag om att alla samlare ska kunna få en generell licens vilken gäller t.ex. för 1 - ? automater; som har en ålder av lägst ? år
Därför:
1. Hur många spel bör en generell licens lägst omfatta ?
2. Vad är rimligt i fråga om ålderskrav för att spel ska omfattas av lägre krav (den som vill ha flipper med bara något år på nacken får räkna med samma krav som för utställare) men vad bör gälla generellt om äldre spel ?
3. Vart tycker ni att gränsen för definition av automat bör dras: innehav av kabinettet eller spelbart skick ?
Fråga 3 beror på att Lotteriinspektionen anser att en vanlig persondator (!) som används för spel ska omfattas av tillståndskrav. Jo, det är sant ! I Örebro har kommunen redan tvingat en innehavare av ett Internet café, att ha ett automattillstånd för sina burkar. Av skälet att man kan spela "förströelsespel" på dem.
Det finns inget datum för ett ev. införande, men de i myndigheter och departement som jag känner håller för troligt, att det blir nya regler från den 1 juli 2003; om de blir av...
Det här blev ett lång inlägg på ett bra forum.
Toppen om någon / några vill kommentera !
M V H
Linde