2
« skrivet: september 29, 2020, 14:56:06 »
Goddag! Dags för lite Pinball History diskussion.
Är väldigt ny inom flipper då jag under arkadhallseran bara prioriterade alla arkad maskiner som jag var bra mycket bättre på som barn än att se en flipperkula rulla sdtm för surt inlagda 5 kronor som man troligen pantat burkar för att få ihop.
Läste precis den engelska wikipedia artikeln om Stern och funderar på om inte Stern Electronics (som jag trodde var grunden till världens kanske största flippertillverkare) inte alls är så mycket att hänga i granen som flipper företag.
Är jätteimponerad över de andra stora som Williams, Bally och Gottlieb som alla startade tidigt 30-tal och revolutionerat hela flipper branschen med massor av idéer och teknik och riktigt kända bra flipperspel.
Men Stern köpte ju bara ett redan etablerat märke (Chicago Coin) 1977 å hoppade direkt på SS tillverkning som måste vara mycket lättare och billigare för dom än EM-flipper. Sen gjorde de ett antal flipperspel (bla "Pinball" 1977, det ända jag lagt märke till å sett irl) och kursade 8 år senare bara för att Ataris tv-spels crash kom 1983.
Det ända enligt mig riktigt vettiga de gjorde (iom att jag inte ens kännde till deras flipper) är Berzerk och det däremot är ju förutom arkadspelet även ett stort Atari 2600 spel. Så jag tolkar snabbt att kanske drog Stern egentligen in mer pengar via arkad och tvspels industrin än de de faktiskt är kända för
För att flipper skulle påverkas av the video game crush i högre utsträckning tror jag inte på. Då handlar det om att man isåfall tillverkade så orelevanta flipperspel att man bara strök med.
Jag betvivlar att ex Wiliams led stort under den krisen. Tror faktiskt inte arkadhallar heller påverkades så jättemycket. Då detta som även namnet antyder handlade om tv-spel för hemmet.
16 år senare efter Stern Electronic får en amerkansk Sega chef för sig att döpa sitt nya bolag till i princip samma som ett gammalt bolag, antagligen för att åka snålskjuts på dess arv.
Gary Stern som han heter döper ju i princip bara om Data East (ett japansk mer framgångs rik kunkurerande företag som fanns då Stern Electonics existerade) som han fick ta över av Sega och döper det till sin pappas gamla företagsnamn.
Alltså är ju nya Stern "bara" 22 år gammalt och har egentligen inget med gamla Stern att göra mer än att pappan ägde det.
Det borde inte vara okey att ta gamla företagsnamn så att det utåt framstår som man i detta fallet funnits i över 40år.
Men nya Stern då?
Ja det är ju i själva verket gamla Data East och Sega Pinball men med annat namn.
Kort efter att Gary tagit över dessa så händer något väldigt stort och tragiskt, Williams som nog är det seriöaste och viktigaste företaget inom flipper någonsin tvingas lägga ner flipper divisionen efter att ha satsat allt de har på Pinball 2000 konceptet för att få hela flipper branschen på fötter igen.
Detta måste ju gynnar Gary något oerhört som då får personal från Williams som tidigare tagit över många av de andra stora flipper bolagen såsom tex pionjären Bally. Så nu jobba många av de största gamla skaparna och designers av flipperspel för Stern
Jag är visserligen väldigt glad att nya Stern ger ut fantastiska flipper spel, har tex Metallica Pinball hemma. Frågan är väl bara om inte de nya flipperbolagen borde få mer plats Chicago Games kanske hade behövs en å annan Williams designer för att göra egna nya flipperspel, som tex ett Medevil Madness 2. Men de som gjorde ettan jobbar ju troligen på Stern nu.