Det gäller att skilja på äpplen och päron.
ÄPPLEN:
(speldatorer)
Högsta domstolen (HD) har i en dom 2011 kommit fram till att datorer som är direkt kopplade till spelsidor utgör (otillåtet) automatspel, i Lotterilagens mening.
Det HD prövade var således speciella datorer, där användaren inte kunde göra något annat än deltaga i spel, över Internet.
Argumentation (som HD inte godtog), var att det spel som ägde rum över Internet inte bedrevs i den lokal, där datorn och användaren fanns:
utan istället på en server, i ett annat land.
PÄRON:
(surfdatorer)
Det finns emellertid en annan lagakraftvunnen dom, om s.k. surfdatorer:
datorer, där vem som helst mot betalning kan surfa på Internet.
En kommun bedömde att surfdatorer omfattas av lagstiftning om spel.
Det slutliga avgörandet i den frågan blev, att så länge som en användare kan använda datorn till att surfa efter eget bevåg, är det inte automatspel.
Domstolen skrev bl.a. att det inte är rimligt, om varje dator på t.ex. flygplatser, skolor och bibliotek ska vara tillståndspliktig, enligt lagstiftning om spel.
Med andra ord:
En dator, där den som efter betalning kan surfa efter eget bevåg, är inget automatspel. Även om användaren surfar in på en spelsida.
Det är således skillnad på äpplen och päron.
*******************
Vän av statliga spelmonopol (hej LI) gillar inte surfdatorer.
(inte vanliga datorer... eftersom spel kan förekomma)
Faktum är dock att AB Svenska Spel (SS) också hållit på med sådant:
Böter hotar AB Svenska SpelSS gick till och med så långt, att SS direktlänkade till spel.
När statens eget spelbolag ansett det helt OK (trots att LI protesterade vilt; läs artikeln i länken ovan) med datorer för surfande kan det väl knappast vara klandervärt, om privata spelföretag väljer att göra samma sak...?
Eller... stopp och belägg:
Privata spelföretag går inte alls lika långt, som statliga SS.
Såvitt jag förstår är privatägda surfdatorer inte särskilt länkade till spel. Det är istället upp till användaren, om han/hon vill surfa in på en spelsida.
Privata spelföretag har således lagt sig på en lägre nivå, än SS.
SS slår sig ständigt för bröstet, och hävdar att SS ser till att spel bedrivs på sätt, som inte skapar olägenhet i samhället. Eftersom SS har hållit på med surfdatorer, måste det innebära, att staten anser det som lämpligt.
För annars skulle väl SS inte arbetat med sådant?
Inget kan övertyga mig, om att Svenne Banan mår bättre av att surfa på en statlig SS dator, istället för på en privatägd: dator som dator, punkt slut.
...men får en datorskärm sprida budskap, om t.ex. spel?
Tryckfrihetsförordningen är grundlag, som bl.a. ger rätt att sprida budskap.
Grundlag gäller framför andra lagar, som exempelvis Lotterilagen.
Det finns dock en och annan flitig spelmonopolist, som under årens lopp argumenterat, för att grundlag inte alls borde gälla före Lotterilagen.
LI är en av dessa, som torskade hos Regeringsrätten, när LI krävde att Expressen inte ens skulle få skriva (!) om odds och spelreultat.
Summa summarum:
En dator, öppen för valfritt surfande, är inget automatspel:
därmed behövs inget tillstånd, för en sådan dator.
Grundlag i form av tryckfrihetsförordning gäller före Lotterilagen:
därmed är det tillåtet att informera om spel.
Som kronan på verket, är dessutom främjande av ett inom landet anordnat olovligt lotteri (faktiskt) inte straffsanktionerat, i Lotterilagen. Lotterilagens straffsanktion omfattar bara främjande av utom landet anordnat lotteri.
(vilket förklarar polisens ointresse: genom att ändå polisanmäla datorer i Sverige väcker LI medias intresse = LI:s sätt att lobba för statligt spel)
********************
När det sedan gäller frågan om "spel eller inte spel" kan jag bara konstatera, att vanliga mobiltelefoner idag kan användas för spel, av alla de slag.
LI kommer nog aldrig att erkänna det, men man håller på att tappa greppet, om spel om pengar. Tekniken har helt enkelt gått om Lotterilagen.
Helt oavsett vad statliga spelmonopolister vill eller inte vill, kommer det att sluta med att LI främst springer runt och kontrollerar påtagliga uppgifter, exempelvis serienummer på flipperspel.
Detta i brist på möjlighet att kontrollera annat.
När polis nu helt öppet förklarar, att anmälan från LI mot "datorer där spel misstänks" genast lagts i balans (d.v.s. i papperskorgen), kan det inte bli mycket mer tydligt: att Lotterilagen i praktiken blivit en icke-fråga.
OK, kanske en väl snäv och hård slutsats, men likväl:
Flipperspel är fysiska spel, där LI:s spelkontrollanter kan klättra och klänga, och med sina händer och ögon avgöra, om "rätt" spel är utställt.
Vad tror du att LI (med tiden) lär inrikta sig på?
Dumstirra på datorer i gatukök, och göra polisanmälan, som ingen polis någonsin utreder, med följd att LI:s arbete framstår som meningslöst:
när media inte längre ger utrymme till LI:s klagorop / lobbying.
Eller uppstramade kontroller av flipperspel, och andra harmlösa spel, där utsända brev om upptäckt av t.ex ett felaktigt serienummer blir bevis i myndighetens statistik, för att kontroll har ger resultat.
(utställaren av flipperspel rättar genast för att inte förlora tillstånd)
LI:s tjänstemän vill självfallet inte bli betraktade som helt meningslösa (och i förlängningen förlora sitt arbete). Därmed är risken uppenbar, för att LI:s kontroll och tillsyn inriktas, på sådant som LI "kan" kontrollera.
Med tyvärr följd att bl.a. flipperspel lär bli till hackkyckling.
Detta kommer (såklart) LI aldrig att medge, men som sagt var: vad tror du själv, om inriktning på framtida spelkontroller, när datorer och eventuella spelhändelser på datorer "inte går" att kontrollera.
Det kan således bli riktigt tråkigt för flipperspel, minst sagt.
(sorry Johan m.fl. / dags att datorisera, för att orka med flipper...?)
********************
För spelföretag m.fl. hade det naturligtvis varit gynnsamt, att kunna ställa ut speldatorer, och hänvisa till att spel bedrivs i annat land.
Nu har HD sagt nej till det / till speldatorer.
Jag kan inte se varför man ska klandra spelföretag, som tar hem speldatorer (d.v.s. följer HD:s dom) och ersätter dem med lagliga surfdatorer.
Det finns således inte bara en lagakraftvunnen dom, om att surfdatorer inte är tillståndspliktiga. AB Svenska Spel har därtill på statens vägnar själv bedrivit sådan verksamhet. Då kan det väl (?) inte vara olämpligt / oetiskt.
Eftersom det inte är förbjudet att deltaga i spel, är det väl vidare (såtillvida att man inte förespråkar spelmonopol = enfald istället för mångfald) bara bra:
med tillgång datorer, så att den som ev. vill spela kan välja fritt, och surfa in till AB Svenska Spel, eller till lika lagliga privata alternativ (och framför allt surfa på Internet utan att spela: vilket surfdatorer i regel används allra mest för).
En surfdator är dock aldrig lika lönsam som en speldator. Detta i och med att surfdatorn medger ett surfande och ev. spel, helt enligt en användares eget önskemål: d.v.s. på det sätt, som gör att datorn inte är ett automatspel.